Over maak valt niet te twisten, zo luidt het gezegde. Toch valt hierop wel wat af te dingen.
Smaak is geen statisch gegeven. Smaken kunnen wennen. Smaken kunnen met positieve of negatieve herinneringen geassocieerd worden. Iets kan gaan tegenstaan of juist steeds lekkerder gevonden worden. Kortom, smaak is dynamisch en over smaak valt dus wel iets te zeggen.
Globaal genomen is men het er mee eens dat de Italiaanse keuken veel waardering verdient, is het niet om de pizza’s, dan is het wel om beroemde pastagerechten als lasagne al forno of spaghetti alla Bolognese, of om het Italiaanse ijs, of nagerechten als de tiramisù. Maar wat de Italiaanse keuken vooral kenmerkt is eenvoud en de hang naar traditie. Eenvoud door het gebruik van weinig, maar smaakvolle ingrediënten, die perfect met elkaar in balans zijn. Traditie, omdat wat goed en lekker is bevonden, dat ook blijft. Daar hoeft niets aan veranderd of toegevoegd te worden, want het is goed zoals het is.
Hoe anders is de tendens van het eten in Nederland.