Penne con spinaci e gorgonzola (Penne met spinazie en gorgonzola)

Pasta met saus... of saus met pasta?

Zoals wij  vaak brood met beleg eten tijdens onze lunch, zal men in Italië vaak juist een pastaschotel kiezen, waarbij de smaak van de pasta zelf net zo belangrijk is als de smaak van het brood van ons lunchbroodje, en waarbij de saus vergelijkbaar is met het gekozen beleg. Wij eten een boterham of broodje met kaas, ham, 'gezond', of wat dan ook. Zowel het brood als het beleg moeten smaakvol zijn. Bij pasta is dat niet anders. De soort pasta die je kiest is als het kiezen van het soort brood. De saus is als het beleg. Een belegd broodje wordt hier ook niet gezien als een maaltijdvervanger en het beleg hoeft ook niet per se alle ingrediënten van een volwaardige maaltijd te bevatten.

Bij pasta gaat het om de smaak van de pasta zelf (iedere soort pasta heeft een specifieke bite en consistentie) én de daarbij gekozen saus. De saus is een aanvulling van de pasta, geen hoofdbestanddeel, net zoals je brood eet met beleg, en geen beleg met brood. Gerechten als Spaghetti aglio e olioSpaghetti cacio e pepe  of pasta con burro e salvia, zoals bijv. bij ravioli, laten zien dat de 'saus' samen met de pasta de smaak bepaalt.

In het Italiaanse menu neemt de pasta de plek in van 1e gang, terwijl de 2e gang meestal geen substantiële koolhydraten (zoals aardappelen, pasta of rijst) meer bevat, maar alleen vlees of vis, en een groentegerecht als contorno, bijgerecht.

Buon appetito!

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme