Penne con spinaci e gorgonzola (Penne met spinazie en gorgonzola)

Pizza Margherita (met groente?)

Het kritisch langs de lat leggen van levensmiddelen door de consumentenbond is zeker prijzenswaardig, maar in hun beoordeling van pizza Margherita's wordt met de verkeerde meetlat gemeten en laten ze blijken dat ze niet weten wat een Pizza Margherita is. Alsof alle pizza's een pizza Margherita's zijn, en alsof iedere pizza een hoeveelheid groente moet bevatten, of een volwaardige maaltijd moet kunnen vervangen.

De pizza Margherita is de meest eenvoudige onder de pizza's, waarbij de kwaliteit van de ingrediënten essentiëel is: een perfect pizzadeeg (zoals ze alleen in Napels maken), de saus van zongerijpte tomaten, buffelmozzarella en basilicum. Dit zijn de ingrediënten van de pizza Margherita.
Er zijn veel verschillende pizza's met ieder hun typische ingrediënten. Op de pizza Margherita hoort niets anders dan dat. 
Groenten zoeken op de pizza Margherita is als het zoeken naar wortelen in de boerenkoolstamppot, naar vlees in de vissoep of naar rode wijn in de kaasfondue. Een pizza verdure (Pizza met groenten) bijvoorbeeld bevat wél (seizoensgebonden) groente. Bij zo'n pizza zou je een onderzoek naar de hoeveelheid groenten kunnen doen. Maar dan nog. Is een pizza bedoeld als een maaltijdvervanger? Dat is als verwachten dat iedere soep een maaltijdsoep is.

Een pizza is wat het is. Een plat brood met een typisch beleg. Iedere pizza heeft zijn eigen beleg, en ontleent daar ook zijn naam aan.
En natuurlijk is het iedereen vrij een pizza naar eigen smaak samen te stellen: een pizza fantasia. Maar dan is het géén Pizza Margherita.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme