Torta pasqualina (hartige Paastaart)

Torta pasqualina (hartige Paastaart)

De Torta pasqualina is een hartige taart, die niet mag ontbreken als voorgerecht bij het traditionele Italiaanse Paasmenu of in de pick-nickmand op 2e Paasdag, wanneer men met familie of vrienden een mooie plek in de natuur opzoekt voor een gezellige lunch onder de lentezon. Dit van oorsprong Ligurees Paas-gerecht kun je ook serveren als licht, vegetarisch hoofdgerecht.

Ingrediënten(voor 4-8 personen)

Voor het deeg:

  • 400 g patentbloem 
  • 230 ml water
  • 20 ml olijfolie
  • 1 theelepel zout

Voor de vulling:

  • 400 g snijbiet, gewassen en fijngesneden
  • 400 g spinazie, gewassen (of 800 g spinazie als er geen snijbiet voorhanden is)
  • 500 g ricotta
  • 70 g geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano
  • 5 eieren
  • 1 kleine ui
  • verse majoraan
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

Meng de ingrediënten voor het deeg in een kom. Wanneer het deeg los komt van de wand, bestuif dan het aanrechtblad met wat bloem en kneed het tot een zachte, luchtige bol.
Snij het deeg in vieren, rol er bolletjes van, wikkel ze met wat bloem in plastic-folie en laat ze 1 uur rusten op kamertemperatuur.
Fruit het fijngehakte uitje in wat olijfolie. Doe de gewassen en fijngesneden snijbiet erbij en fruit tot de groente geslonken is. Voeg nu ook de spinazie toe, en laat ook deze slinken. Let op dat de groenten niet aanbakken. Voeg eventueel enkele eetlepels water toe.
Giet een teveel aan vocht af, laat de groenten goed uitlekken en snij ze grof.
Voeg 1 ei, de ricotta, de helft van de geraspte kaas, majoraan, nootmuskaat en peter en zout naar smaak toe aan de bladgroenten.
Bestrijk een vorm met een doorsnede van 24 cm met olie.
Bestuif het aanrechtblad met een beetje bloem en rol een deegbollejte uit tot een flinterdunne lap met een doorsnede van ongeveer 30 cm.
Bedek de vorm met het deeg. Bestrijk het deeg met olie.
Rol het 2e deegbolletje nu op dezelfde manier dun uit en leg de lap op de eerste laag. Bestrijk ook deze laag met olijfolie.
Vul de vorm met het groentemengsel.
Maak er 4 holletjes in en breek in ieder holletje een ei.

TortaPasqualina 4

Strooi de rest van de geraspte kaas erover.
Rol het derde deegbolletje dun uit. Leg het als deksel over de vorm. Bestrijk ook deze laag met olijfolie.
Rol tenslotte ook het laatste deegbolletje dun uit en leg het bovenop de vorige laag.
Rol de randen naar binnen en bestrijk de bovenkant met olijfolie.
Bak de taart in 50-60 minuten in de oven op 180° C.

Buon appetito!

 
 

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme