Zabaione wordt ook Zabaglione of Savayon genoemd en is een eeuwenoud, heerlijk luchtig, Italiaans toetje op basis van geklopte eidooiers en marsala. Je kunt de marsala vervangen door moscato d'Asti, vino santo, zoete port of madera. Het gerecht kan lauwwarm worden opgediend, meteen na het bereiden, maar is ook lekker koud.
Ingrediënten(voor 4 tot 6 personen)
- 4 eidooiers
- 50 g fijne suiker
- ½ dl zoete marsala
- 2½ dl slagroom
- Italiaanse koekjes zoals cantuccini, savoiardi (lange vingers) of pannocchie.
Bereidingswijze
Klop met een mixer de slagroom stijf.
Verwarm water in een grote pan en hou het water tegen het koken aan. Zet een hittebestendige glazen of roestvrijstalen kom in het water.
Klop hierin de eidooiers met de suiker tot er een lichtgekleurd dik-romig mengsel ontstaat. Doe er beetje bij beetje de marsala bij en blijf nog 5 minuten kloppen tot het weer ingedikt is.
Schep het eiermengsel voorzichtig door de slagroom.
Laat de zabaione desgewenst nog een paar uurtjes in de koelkast staan.
Doe de zabaione in dessertglazen of glazen kommetjes en serveer er Italiaanse koekjes, zoals cantuccini of savoiardi, bij om erin te dopen.
Buon appetito!