Zelf tomaten inmaken is heel gemakkelijk, Je weet dan precies wat erin gaat en je hoeft ook geen gebruik te hoeven maken van tomaten uit blik. Heb je beslag weten te leggen, bijvoorbeeld tijdens je vakantie in Italië, op een kistje zongerijpte tomaten, of heb je zelf tomaken in je moestuin, dan is dit dé manier om nog vele maanden te kunnen genieten van die heerlijke, echte tomatensmaak. Mijn advies is om de tomaten in te maken zonder enige toevoeging van kruiden, specerijen of zout. Dan kun je de ingemaakte tomaten nog voor allerlei gerechten gebruiken, zoals in ragù, soep, stoofpotjes, pasta's, pizza's, noem maar op.
Ingredienten
voor ca. 2 liter ingemaakte tomaten
- 3 kg zongerijpte, sappige tomaten. In Italië worden hiervoor vooral San Marzano-tomaten gebruikt, maar iedere smaakvolle tomaat is prima om op deze manier in te maken.
Bereidingswijze
Spoel de tomaten af met koud water en snij ze in stukken.
Breng ze aan de kook in een grote pan en laat ze ongeveer 20 minuten zachtjes koken (zonder deksel), totdat de velletjes loslaten en het tomatenvlees zacht is geworden.
Verwarm ondertussen glazen potten of flessen in een grote pan met water en hou het water tenminste 10 min aan de kook om de potten te steriliseren.
Haal de tomaten door een groentemolen, zodat de velletjes eruit gehaald worden en het tomatenvlees wordt fijngewreven.
Doe de verkregen saus weer terug in de pan en en laat hem nog vijf minuten, zonder deksel zachtjes koken.
Giet de hete saus in de voorverwarmde potten tot aan de rand, sluit de deksel goed en laat ze ondersteboven afkoelen.
Op deze manier behoud je de smaak van je verse tomaten.
Het kan zijn dat de saus wat dunner is dan je gewend bent met tomaten uit blik. Hou er rekening mee, dat je de tomatensaus bij toepassing in een gerecht, wat langer moet laten inkoken.
Buon appetito.