Deze heerlijke, stevige walnotensaus komt uit Ligurië. Daar wordt de saus meestal bij gevulde pasta geserveerd, zoals pansotti of ravioli, maar ook met spaghetti of tagliatelle kan hij prima gecombineerd worden. Voor de bereiding is een keukenmachine wel handig.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 100 g gepelde walnoten
- 2 eetl. pijnboompitten
- 25 g boter
- ½ dl olijfolie
- ½ dl keukenroom
- 1 teentje knoflook
- verse marjolein (en/of verse peterselie)
- 50 g Parmezaanse kaas
- versgemalen zwarte peper
- zout
Bereidingswijze
Doe de gepelde walnoten in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de boter toe.
Giet, terwijl de keukenmachine draait, langzaam de olie erbij.
Doe er de knoflook, pijnboompitten, room, marjolein en/of peterselie bij en meng alles goed.
Breng water aan de kook met grof zout.
Doe de pasta in het water. Raadpleeg de kooktijd van de pasta en tel vanaf het moment dat het water weer kookt.
Giet de pasta af, maar bewaar wat van het kookvocht. Schep de pasta in een voorverwarmde schaal door de notensaus. Voorzichtig met pansotti of ravioli, want die gaan gauw stuk. Voeg een klein beetje van kookvocht toe. Roeren en onmiddellijk opdienen.
Serveer de overgebleven Parmezaanse kaas er apart bij voor de liefhebbers.
Buon appetito!
Tip: de walnotensaus kan goed bewaard worden in de dieprvries. Zorg er wel voor dat de saus bij gebruik tenminste op kamertemperatuur en zacht is.