Ook al is de winter al lang niet meer dé slachttijd, in december zie je in de vitrines van de slagerijen en supermarkten in Italië die typische producten verschijnen, die met de slachttijd te maken hadden. Zampone, gevulde varkenspoot, is er één van. De zampone komt uit Emilia-Romagna en wordt met Kersmis traditioneel met linzen gegeten.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 1 zampone van ca. 1 kg of 2 kleintjes van ca. 500 g
- 300 g linzen uit Castelluccio
- 4-5 blaadjes salie
- enige blaadjes selderie
- 2 teentjes knoflook
- 2 gedroogde tomaten
- 1 rood pepertje
- 3 eetl. olijfolie
Bereidingswijze
Bereid de zampone volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Heb je een verse zampone van de slager, laat deze dan 10 uur in koud water weken. Maak gaatjes in de huid met een prikkertje, leg de zampone in een pan vol koud water en laat hem aan de kook komen. Laat 3-4 uur zachtjes koken.
Bereid in de tussentijd de linzen. De linzen uit Castelluccio hoeven niet van de voren geweekt te worden.
Doe de linzen in aan pan met ¾ liter koud water, en voeg er de kruiden, de gepelde knoflook, de gedroogde tomaten in grove stukken gesneden en het pepertje aan toe. Breng het water aan de kook en laat het ca. 20 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.
Neem de kruiden en de knoflook uit de pan en maak de linzen op smaak met peper en zout. Roer er de olijfolie door.
Neem de zampone uit het kookwater en snij hem in plakken. Rangschik de plakken zampone op een schaal samen met de linzen en serveer onmiddellijk.
Buon appetito.