Brasato al vino rosso (Rundvlees gestoofd in rode wijn)

Brasato al vino rosso (Rundvlees gestoofd in rode wijn)


Brasato betekent 'gestoofd'. Brasato is een stoofschotel van rundvlees, dat gemarineerd en gestoofd wordt in rode wijn. Het gerecht vindt zijn oorsprong in Piëmonte. Het wordt bereid met rundvlees van het piëmontese ras 'fillone' en voor de wijn wordt bij voorkeur Barolo gebruikt.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 1 stuk mager rundvlees van 1 kg
  • 1 teen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderie
  • 1 ui
  • rozemarijn
  • peperkorrels
  • enkele kruidnagels
  • ½ l rode Italiaanse wijn (bij voorkeur Barolo)
  • 50 gr boter
  • 50 g spekblokjes
  • bloem

Bereidingswijze

Wrijf het vlees in met wat zout.
Hak de groenten fijn en doe alle ingrediënten, behalve de boter en de spekblokjes, in een schaal en giet er de rode wijn over.
Dek de schaal af en laat het vlees minstens 12 uur marineren in de koelkast.

Smelt de boter met de spekblokjes in een braadpan.
Haal het vlees uit de marinade, laat het uitlekken, dep het droog en rol het door de bloem.
Bak het vlees in 3-4 minuten rondom bruin.
Voeg de marinade toe en breng aan de kook.
Laat het vlees op een laag pitje tenminste 2-4 uur heel zachtjes stoven.

Neem het vlees uit het stoofvocht en houd het warm.
Neem de kruiden uit de wijn. Wrijf de groenten door een zeef of groentemolen en doe ze terug in de wijn.
Breng de wijn weer aan de kook en laat indien nodig koken tot de gewenste dikte is bereikt.
Snij het vlees in plakjes, rangschik ze op een schaal en giet de wijnsaus over de plakjes vlees.

Lekker met polenta.

Buon appetito.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme