Vitello tonnato

Polpette al sugo di pomodoro (Gehaktballen in tomatensaus)

Net als bij ons bestaat er in Italië geen standaardrecept voor het bereiden van gehaktballen. Ingrediënten die niet mogen ontbreken zijn een soffritto  met ui en wat knoflook, en verder peterselie, ei, broodkruim of paneermeel. Hieronder volgt een van de vele variaties. De gehaktbal toch weer eens anders, heerlijk aromatisch met verse kruiden, ricotta en Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 400 g rundergehakt
  • 1 ui fijn gehakt
  • 75 g pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • verse peterselie
  • verse basilicum of rozemarijn
  • venkelzaadjes
  • 200 g ricotta
  • broodkruim van 2 sneetjes wit brood
  • wat melk
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 1 ei
  • 3 eetl olijfolie
  • 400 g tomatenpulp (vers of uit blik)
  • 1 glas rode wijn
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Week het brood in wat melk en knijp het vocht eruit. Meng het gehakt met het broodkruim, de ricotta, de Parmezaanse kaas, de geraspte citroenschil, het ei, de fijngehakte kruiden en het venkelzaad.
Maak ondertussen een soffritto door de ui met de knoflook en de pijnboompitjes glazig te bakken in een eetlepel olijfolie. Voeg dit bij het gehaktmengsel, breng op smaak met peper en zout en zet het geheel een half uurtje in de koelkast.

Verdeel het gehaktmengsel in niet al te grote ballen, druk ze iets plat en bak ze bruin in olijfolie.
Neem de polpette uit de pan, doe de tomatenpulp en de rode wijn bij de olie, breng aan de kook, voeg naar smaak zout en peper toe en laat dit 5 minuten zachtjes koken.

Doe nu de gehaktballetjes in de tomatensaus en laat ze nog eens 10 minuten zachtjes sudderen.

Buon appetito.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme