Calamari alla marinara (Calamari van de zeeman)

Calamari alla marinara (Calamari van de zeeman)

Calamari alla marinara is een smaakvol hoofdgerecht uit de Italiaanse regio de Marche, bereid met tomaat, knoflook en kleine, malse pijlinkvisjes. De ansjovis geeft een lekkere touch aan het gerecht en natuurlijk mag de verse peterselie niet ontbreken. Serveer de calamari met brood of bruschetta's (zonder beleg) en een frisse groene salade.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 800 g kleine calamari (pijlinktvisjes)
  • 4 ansjovisfiletjes
  • 20 cherrytomaatjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 klein uitje, fijngehakt
  • 1 bosje peterselie
  •  olijfolie
  • 1 dl droge witte wijn
  • zout en peper

Bereidingswijze

Maak de inktvisjes schoon (of vraag de visboer ze schoon te maken): verwijder het velletje, de inhoud van het achterlijf en de kop. Let goed op dat er geen zand is blijven zitten in het topje van het achterlijf. Spoel ze af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier.
Giet 5-6 eetlepes olijfolie in een diepe koekenpan en fruit daarin het fijngehakte uitje en de teentjes knoflook.
Voeg er de ansjofisje bij, wanneer de uitjes glazig zijn geworden en de teentjes knoflook goudbruin. Fruit de ansjovisjes op een zacht vuurtje tot ze bijna uiteenvallen.
Doe de doormidden gesneden tomaatjes erbij en laat ze 5 minuten zachtjes meesudderen.
Doe nu de calamari erbij, bak ze even mee. Giet de witte wijn erbij, zet het vuur wat hoger en laat de alcohol verdampen.
Laat de calamari nog een kleine 20 minuten stoven op een zacht pitje.
Maak het gerecht tenslotte op smaak met peper en zout en strooi er de fijngehakte peterselie over. Serveer onmiddelijk.

Buon appetito.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme