Bagna caoda (groentenfondue met ansjovisolie)

Bagna caoda (groentenfondue met ansjovisolie)

Verassend en gezellig, deze groentefondue uit Piëmonte. Bagna caoda (of bagna caûda) is dialekt voor 'warm bad'. De stukjes rauwe of gekookte groenten worden gedoopt in een 'warm badje' van olie en boter met knoflook en ansjovis. Geschikt als hoofd- of lunchgerecht. De olie kan geserveerd worden in een fonduepan centraal op tafel, of in terracotta eenpersoonspannetjes.

Ingrediënten(voor 4 personen)

  • 2½ dl olijfolie
  • 50 g boter
  • 4-5 teentjes knoflook
  • 60 g ansjovisfiletjes
  • verse groenten zoals paprika, bleekselderie, wortel, lente-uitjes, venkel, radijsjes, bloemkoolroosjes, champignons, wit- of roodlof
  • gekookte groenten, zoals spruitjes, artisjokkenhartjes, bietjes, kleine krielaardappeltjes, 
  • stevig brood, bijv. ciabatta, stokbrood of zelfgemaakte grissini.

Bereidingswijze

Verwarm de boter, de olie, de in dunne schijfjes gesneden knoflookteentjes en de in stukjes gesneden ansjovis in een pannetje. Los de ingrediënten op in de olie, zonder te bakken of te bruinen. Laat het oliemengsel op een heel laag pitje een kwartiertje trekken. Gebruik eventueel een vlamverdeler.
Snij de groenten in hapklare stukken en rangschik ze op een schaal op tafel.
Giet het oliemengsel in één of meerdere terracotta pannetjes en plaats ze op een waxinelichtje op tafel om het warm te houden.
Doop de groenten of stukjes brood in de ansjovisolie.

Buon appetito!

 
 

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme