Negroni

Semifreddo con croccante (Semifreddo met croccante)

Niet alleen het Italiaanse ijs is beroemd in heel de wereld, ook de semifreddo. Hoewel de semifreddo ook bevroren uit de vriezer wordt geserveerd, is het geen ijs. De consistentie is zachter en romiger en bevat vaak bescuitdeeg of cake, fruit, of croccante, zoals in dit recept. Croccante wordt gemaakt van amandelen of hazelnoten en gekarameliseerde suiker. De semifreddo met croccante van hazelnoten wordt ook wel semifreddo praliné genoemd.

Ingrediënten voor 4 personen (voor 4 vormpjes van 1½ dl)

  • 100 g gepelde amandelen of hazelnoten
  • 100 g  suiker
  • 300 ml slagroom
  • 1 groot ei of 2 kleine eieren, de dooiers gescheiden van het eiwit
  • 50 g poedersuiker
  • 2 eetl marsala of brandy

Bereidingswijze

Rooster de amandelen of hazelnoten in een pan met anti-aanbaklaag totdat ze rondom goudbruin zijn.Doe de geroosterde noten in een ingevet, plat schaaltje.
Smelt de suiker in een pannetje met dikke bodem. Giet de gesmolten suiker in de schaal met de noten. Strijk het mengsel glad met de achterkant van een lepel en laat het afkoelen.
Maal het notenmengsel, als de gekarameliseerde suiker is afgekoeld en hard geworden, fijn in een blender. 
Klop de slagroom stijf in een beslagkom.
Roer een volle eetlepel van de poedersuiker door de eidooiers.
Doe de rest van de poedersuiker bij het eiwit en klop totdat het stijf is.
Schep nu de eidooiers door de slagroom, vervolgens ook het eiwit en tenslotte de croccante en de marsala of brandy.
Doe in ieder vormpje 2 repen aluminium- of plasticfolie, waarbij de uiteinden van de repen buiten het vormpje uit steken. Dit dient om straks de semifreddo gemakkelijk weer uit het vormpje te kunnen trekken.
Vul de vormpjes tot de rand met het  semifreddo-mengsel. 
Bedek de vormpjes met aluminium- of plasticfolie en zet ze 24 uur in de vriezer.
Laat de semifreddo's 5 minuten op kamertemperatuur komen, zodat ze gemakkelijker uit de vormpjes gehaald kunnen worden.

Buon appetito!

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme