Focaccia genovese (Plat brood uit Genua)

Focaccia is een hartig, krokant, plat brood (ook 'Schiacciata' - platgedrukt - genoemd), bekend in allerlei vormen in heel Italië. Maar de focaccia uit Genua is wel de meest bekende, en de meest gewaardeerde variant. De focaccia genovese is het enige zoute brood dat ook graag wordt gegeten als alternatief voor het overwegend zoete Italiaanse ontbijt. De echte focaccia genovese vind je alleen in Ligurië. Onderstaand recept is dan ook van een rasechte Ligurese.


Ingredienten

(voor 4-6 personen)

  • 500 g bloem
  • 1/2 l water
  • 25 g verse gist
  • 1/2 theelepel suiker of honing
  • 1 afgestreken theelepels zout
  • 1 theelepel grof zout
  • olijfolie

Bereidingswijze

Los de helft van de gist met de helft van de suiker of honing op in 2 dl lauwwarm water. Zet het op een tochtvrij plekje en wacht 5 minuten. Het mengsel moet een beetje schuimen of borrelen.
Doe 200 g van de bloem in een deegkom, voeg het gistmengsel, 1 eetlepel olie en 1 afgestreken theelepel zout toe en kneed met een mixer met kneedhaken alles goed door elkaar. Wanneer het deeg loslaat van de kom en losjes aan elkaar klontert, neem het dan uit de kom en bewerk het verder met de hand: bestuif het werkvlak met wat bloem en kneed het deeg gedurende 5 tot 8 minuten. Het moet heel luchtig en zacht aanvoelen. Voeg desgewenst enkele druppels water of juist wat bloem toe. Kneed het deeg tot een bol, leg het in een licht ingevette kom en laat het op een warme plaats 1 uur rusten en rijzen.
Bestrijk een bakplaat met wat olie.
Verwarm de oven voor tot 200° C.
Los de rest van de gist met suiker of honing op in 3 dl lauwwarm water. Giet olijfolie over je handen.
Haal het gerezen deeg uit de kom en meng het met de rest van de bloem en het gistmengsel. Kneed alles goed door elkaar tot er weer een zacht en luchtig deeg ontstaat.
Leg het deeg op de bakplaat, giet weer olie over je handen en bewerk het deeg met je handen en vingertoppen tot er een laag van circa 1 cm deeg op de bakplaat is gevormd.
Bestrooi met het grove zout.
Schuif de bakplaat midden in de voorverwarmde oven en bak het brood in 20 minuten gaar.

Buon appetito!

Meer in deze categorie: Grissini (Broodstengels) »