Pasta al pesto Genovese (Pasta met pesto uit Genua)

Pesto alla Genovese is een saus van verse basilicumblaadjes, geraspte kaas en olijfolie, en pijnboompitjes. Je eet pesto volgens de Ligurische traditie met trofie  (zie foto), maar pesto wordt ook geserveerd bij trenette of fettuccine, of ook wel met fusilli. Trenette of fettuccine kun je zelf maken met de pastamachine. Er zijn veel manieren om pesto te maken en iedere Italiaanse familie heeft zo haar eigen recept: met of zonder boter of room, meer of minder knoflook. Wat hieronder volgt is het standaardrecept voor de échte pesto uit Genua (pesto Genovese). Lees over pesto ook het artikel 'Pesto (niet alles met pesto is 'Italiaans').

Ingrediënten(voor 4 personen)

Voor de pesto:

  • 50 g basilucumblaadjes
  • 50 g pecorino, fijn geraspt
  • 50 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetl. pijnboompitjes
  • 1 dl olijfolie

Voor de pasta:

Bereidingswijze

Pesto genovese:
Doe de basilicum en de knoflook met wat grof zout in de keukenmachine of vijzel en meng of wrijf alles tot een homogene massa.
Voeg de de Parmezaanse kaas, de pecorino en de pijnboompitten toe en beetje bij beetje de olijfolie. Blijf steeds goed mengen of roeren.

Pasta:
Breng water met zout aan de kook.
In Ligurië voegt men een handvol sperzieboontjes en in blokjes gesneden aardappelen aan het kookvocht toe.
Doe na 10 min. de pasta in het kokende water en kook de pasta beetgaar, giet af, maar bewaar wat van het kookvocht.
Doe de pesto in een voorverwarmde schaal, voeg er de pasta bij en enkele eetlepels van het kookvocht. Goed mengen en ondmiddelijk opdienen